Innehållsförteckning
Turtle Beach är inget nytt märke för oss här i Nördliv och vi har testat på väldigt många av deras gamingheadset under årens gång. Nu kliver Turtle Beach in med deras premium gamingheadset Turtle Beach Stealth PRO Wireless med en prislapp som ligger på runt 4 000 kronor, vilket gör att förväntningarna stiger väldigt mycket med vad jag förvänta mig från gamingheadsetet.
Senast förra sommaren testade vi på Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX och Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 MAX och då låg dessa ligger prismässigt på ca 1 000 respektive 1 700 kronor. Dessa två gamingheadset fick ljummet mottagande/betyg av oss. Detta står i stark kontrast mot det gamingheadset som nu kommit till oss – Turtle Beach Stealth Pro – som med mångdubblat pris gör dem extra intressanta. Vad är det exakt som levereras här och kan de leva upp till dess högre priset på runt 4 000 kronor?
Innehållsmässigt, är detta vad som följer med i förpackningen. Uppenbarligen det trådlösa headsetet, men även en mikrofon, två utbytbara batterier vilket krävs för att driva det hela, USB-C laddningskabel (1m), USB-C strömkabel (2m), laddnings- och sändarstation och sist men inte minst får vi med en resepåse gjord för att förvara headsetet under resor. Här Dessutom medföljer två USB-C kablar, en för att koppla in sändarstationen i konsol eller PC, samt en laddningskabel skulle du behöva ladda ditt headsetet (om du inte bara vill byta till det andra batteriet det vill säga).
Det finns för övrigt två varianter av gamingheadset; ett för Playstation och det andra för Xbox. Båda ser likadana ut till utseendet och det enda skillnaden är färgen på RGB-stripen runtom sändningsstationen (grön för Xbox och blå för Playstation).
- Playstation versionen har stöd för; Playstation 4/5, Xbox One/Series X|S, PC, MAC, Nintendo Switch och Blåtandskompatibla mobila enheter.
- Xbox versionen har stöd för; Playstation 4/5, PC, MAC, Nintendo Switch och Blåtandskompatibla mobila enheter.
Xbox versionen av gamingheadsetet har stöd för alla plattformar, medan Playstation versionen inte kommer med stöd för Xbox konsolerna. Om du vill kunna använda headsetet på alla plattformar skulle jag därför rekommendera att införskaffa Xbox modellen.
Känsla & Design
Headsetet kommer i ett svart utförande med metallutförande på fästet för kåporna. Metallfästena ger direkt intrycket att det är byggt för att hålla. Öronkuddarna är stora och fluffiga med imiterad läder vilket visar att komfort samt förmågan att kunna stänga ute oljud är vad som gäller här. Det finns ingen RGB slinga eller logga som lyser upp på headsetet, den enda RGB-belysning som finns är den lilla indikatorn på höger kåpa vilket visar huruvida headsetet är igång alternativt dess status för blåtandskoppling samt batteri. Det är ett headset som när jag håller i det säger ’- Jag är lite premium i mitt utförande’ och jag har svårt att säga emot, om vi ser till konstruktion. Det finns en lite större tyngd i headsetet p.g.a. dess bastanta konstruktion och metallen på det, för att jämföra drog jag fram köksvågen och jämförde viken mellan Turtle Beach och HyperX Cloud Alpha Wireless som jag använder vanligtvis. Skillnaden var ca 70g vilket kan tyckas som ingenting, men om det är lite extra vikt på huvudet mot vad du är van vid kommer det märkas av i det långa loppet. Det mesta av vikten i headsetet ligger även i lurarna som är ganska bastanta och med dess metall beläggning runt kåpan. Hade vikten varit jämt fördelad över hela headsetet hade det nog inte märkts av så mycket, men då det mesta av vikten ligger på lurarna gjorde att det kändes av tydligare.
På den vänstra öronkåpan finns det inga knappar, det finns istället en inbyggd mikrofon, samt att den kommer med en avtagbar sidokåpa. Under sidokåpan hittar vi headsetets batteri vilket sitter fast tack vare tre magneter som gör att du inte behöver skruva eller liknande för att byta ut batteriet. Här finns även uttag för den utbytbara bom-mikrofonen vilket sitter jäms med utsidan av kåpan och inte som på många andra – där de i regel placeras på undersidan fram. Bom-armen är böjbar och kan vinklas så att den bättre fångar upp din röst. Om du vill använda headsetet utan bom-mikrofon finns det en liten ”propp” vilket täcker igen där bom-mikrofonen ska sitta; allt för att få ett enhetligt utseende utan ett hål mitt i sidokåpan.
På den högra hörlurens undersida finner vi tre knappar, laddningsuttag och den lilla RGB-indikatorn. Den vänstra knappen stänger av ljudet på bom-mikrofonen eller för att slå igång ”Superhuman Hearing”, mittenknappen är för att stänga av/på headsetet och den sista knappen till höger i ordningen är blåtandskoppling och multifunktioner. Turtle Beach-loggan på den högra luren är också en knapp som du kan använda, du kan välja vilken funktion den ska ha genom att gå in i appen och där välja en funktion du vill knappen ska ha om det så är pausa musik eller svara på samtal. Kåpan runt knappen har även en funktion, detta är volymreglaget för headsetet. Genom att vrida på kåpan kommer du kunna höja eller sänka volymen på det du lyssnar på. Om du lägger ifrån dig headsetet kommer det stänga av sig automatiskt efter en vis tidsintervall, du kan om du vill gå in i appen för headsetet och ställa in själv hur lång eller kort tid det ska vara. Genom att ställa in en kortare tid som headsetet ska stänga av sig vid inaktivitet gör att du inte kommer slösa en massa onödig batteritid.
Jag finner det smidigt med hur de har gjort volymreglaget, men jag är inte lika förtjust i knapparna som finns under det. Knapparna är svåra att avgöra vilka jag faktiskt trycker på, trots att en av dem är mönstrade blir det svårt att riktigt veta. Knapparna är inte de lättaste att trycka in, bara för att starta upp måste jag ta av mig headsetet för att kunna trycka igång det. Knapparna går lättare att trycka in när jag håller det i handen, men när det sitter på huvudet blir det lite svårare att träffa rätt knapp samt lyckas trycka in så att den aktiveras. Hade knapparna varit lite mer lätttryckta hade det varit bättre, men nu är det inte så ofta som jag tryckte på dem utöver att starta upp headsetet vanligtvis. Jag fann också att det var ibland svårt att träffa knapparna då jag mer träffade på metallfästet som sitter precis ovanför dem. Det är såklart en vanesak att lära sig träffa knapparna rätt, vilken knapp som gör vad och trycka in dem så de aktiveras.
Ergonomi, komfort & hållbarhet
Öronkuddarna och huvudbandet på headsetet är väldigt mjuka, fluffiga och sköna när de ligger mot mitt huvud, något som överlag gör mig väldigt nöjd. Vad jag inte är så helt nöjd med är att lurarna trycks åt väldigt mycket över mitt huvud, och då har jag ett relativt normalstort huvud och inte ett enormt vilket hade förklarat problemen. Tack vare att öronkuddarna som är väldigt mjuka och extra fluffiga gör att drivelementen inte ligger direkt mot mina öron. Det finns tillräckligt med tjocklek i öronkuddarna för att göra att jag har det mjuka mot huvudet och inte metall. Även fast det är de mjuka öronkuddarna som ligger mot mitt huvud kan de bara ta bort så mycket av trycket som skapas. Trycket som blir gör att jag kan inte sitta allt för länge med det innan jag tyvärr börja få huvudvärk av det. Detta är såklart väldigt tråkigt för alla tidigare Turtle Beach headset jag har testat på har en väldigt god komfort där jag inte känt av så mycket att de suttit så pass hårt, men här märker jag av det ganska tydligt. Troligtvis är det den förstärkta metallkonstruktionen som trycker in lurarna i huvudet på, samt att det har inte lättat upp något under den tiden som jag har använt dem. Jag har även försökt att pressa ut dem lite för att se om jag kunde minska trycket på mitt huvud, men utan resultat. Vill du vara säkert att headsetet sitter kvar på huvudet, ja då får du det här åtminstone. Om det inte vore för trycket som ligger på hela tiden är det ett väldigt bekvämt headset att ha på huvudet, men det är för märkbart för att kunna ignorera, speciellt under långa spelsessioner.
Såklart kommer headset att lätta på hur hårt de sitter mot huvudet med tiden, men från start kommer det här sitta mot huvudet. Du som skaffar det kanske inte kommer finna det lika märkbart som jag beroende på huvudstorlek eller hur van du är vid att ha headset som sitter åt då vi alla är olika.
Öronkuddarna är som jag skrev tidigare utav imiterad läder, vilket är mer eller mindre till för att minska ljudläckage. Jag testade detta genom att spela musik på högsta volym medan jag satt i samtal, men inte ens om jag satt och pratade samtidigt läckte musiken igenom till Fredrik vilket jag satt och pratade med över vår Discord. Det är väldigt imponerande att den lyckades hålla musiken som jag spelade upp från att läcka igenom till dem jag pratar med. Detta bådar gott om du sitter i ett spel tillsammans med andra där det är mycket med explosioner eller annat högt ljud. Du vill såklart att de andra ska höra vad du säger och inte behöva höra en massa extra oljud från din sida.
Ljud & mikrofon
Mikrofonerna är nästa sak att gå igenom, då det finns bom-mikrofonen och de inbyggda. De inbyggda är till för om du bara ska använda headsetet med mobilen när du åker iväg någonstans och inte vill ha bom-mikrofonen hängandes på sidan. Jag måste säga efter att ha hört det fattiga och supertunna ljudet på de inbyggda mikrofonerna i Razer Kaira PRO HyperSpeed är jag glatt överraskad över att här får jag ett klarare ljud med lite mer volym i min röst. Det är inte superupplevelse, men för att vara ’mobilmikrofon’ är jag mer än nöjd över vad jag hör. Vill du däremot få bättre mikrofonsljud ska du plugga in den medföljande bom-mikrofonen. Under mina testinspelningar och vid samtal över Discord fick jag till mig att det var ett fint ljud, tydligt och utan artefakter. Allt såklart hur du vinklar mikrofonen för att fånga din röst bäst. Men det finns inte mycket att klaga på ljudet från mikrofonen direkt ur lådan, men vill du få ett bättre ljud kan du gå in i Turtle Beach appen där du kan ändra EQ, ställa in ”Noise Gate” eller mikrofonskänsligheten. Du kan aktivt lyssna på dig själv via medhörning som du också kan slå igång, detta gör att du i realtid kan höra din ändringar direkt.
Ljudet i headsetet är vad jag förväntar mig för den här prisklassen, riktigt lysande. Du får ett ljud med ett väldefinierat mellanregister och diskant som aldrig (under mina tester) slagit ifrån och fått skumma artefakter i ljudbilden oberoende på volymen eller musiken och allt som exploderat i spelsessionerna jag lyssnat mig igenom. Basen har en härlig bredd som inte tar över utan samarbetar med de två andra för att ge mig en god och välrundad upplevelse. Är det bästa ljudbilden jag har hört på ett gamingheadset, nej det är det inte men det ligger relativt högt upp enligt min åsikt. Detta som jag beskrivet är bara ljudet som du hör direkt när du plockar ur dem ur förpackningen, med appens inställningar kan du ändra mellan olika förvalda EQ eller skapa din egna profil.
3D-ljudbilden fungerar ypperligt medan jag spelat spel, det gör sig väl och är precis vad jag förväntar mig medan jag testat det på min Playstation 5, Xbox Series X eller på min dator. Det finns även en funktion som heter Superhörsel, det är med andra ord en funktion för att du ska kunna höra fiendernas steg långt innan de hör dig. Hur det ter sig om jag tar ett exempel på ett spel som jag lekte lite i under veckan som är Astro’s Playroom. I spelet när jag höjer upp Superhörseln till max drar headsetet ner musiken och höjer upp det ambient ljudet mer. I FPS kommer den höja upp ljudbilden för att plocka upp steg och andra ljud medan den dämpar andra delar av ljudet som kan vara störande. Det är inget som jag personligen har så stor nytta av då jag inte är tävlingsinriktade eller kör allt för mycket online. Men för dig som vill ha alla fördelar kommer detta serva dig väl och förhoppningsvis ge dig en vinst istället för en liksäck.
Det finns även ANC (Active Noise Cancellation) på headsetet, vilket gör att om du sitter på en buss och har på dig lurarna kan du stänga ute majoriteten av allt oljud genom att slå på ANC. Vill du höra din omgivning drar du bara ner reglaget till Ambient och kan nu höra mer av din omgivning medan du lyssnar på musik eller poddcast. Något som jag har märk är att när jag har ANC igångslaget känns det som det blir ett tryck över öronen, vilket för mig skapar ett obehag och jag har inte använt det väldigt mycket utöver för att testa hur väl det fungerar. Även med trycket tycker jag att ANC fungerar riktigt väl och stänger ute det mesta av oljudet, kanske inte i samma klass som Jabra Elite 7 Active vilket jag använder vanligtvis när jag är ute och rör på mig, men jag är väldigt nöjd med resultatet Stealth PRO ger mig.
Programvara & batteritid
Programvaran Turtle Beach Audio Hub V2 finns både tillgängligt på mobilen eller för din dator, så valet är upp till dig var du vill ha den, men jag skulle rekommendera att ha den på båda två. På datorn kommer du behöva den för att uppdatera firmware på headsetet, på mobilen har du alla inställningar tillgängliga vartsomhelst och kan snabbt och enkelt gå in och ändra din EQ om du vill ha en ny ljudbild. Det finns en massa inställningar här i appen och alla fyller sin funktion, jag uppskattar att det finns en massa valmöjligheter utan att bli alldeles överöst med val som jag inte vet vad de gör. Appen är enkel att använda och hitta vad jag söker, både på dator eller mobilversionen.
Du kan även koppla din mobil och valfri plattform till headsetet, sitter du och spelar ett spel där inte mycket händer kan du bara slå igång en podcast på mobilen under tiden. Det är smidigt att ha denna multikopplingsfuntionalitet, om jag sitter och spelar och det ringer kan jag bara svara och fortsätta spela medan jag pratar. Jag hoppas att detta är något som blir en standard på headset snart.
Batteriet ja, ja du får två utbytbara batterier i detta headset. Jag tror inte jag har sett eller använt ett headset som har använd utbytbara batterier på år och dar men här är vi nu. Jag uppskattar att det medföljer två batterier, då du har ett som du använder aktivt i headsetet och det andra som sitter färdigladdat och bara väntar på att det första ska ta slut så att det kan bytas ut. Det är enkelt att byta ut dem, plocka bort sidokåpan och plocka ur batteriet och sätta i det fulladdade. Sen tar du det batteriet som är slut och sätter det i laddaren och vips nu kan du köra vidare och batteriet som laddas kommer snart vara redo att köra igen. Varje batteri har en livstid på ca 12 timmar, vilket gör att du kan spela 12 timmar i sträck och på bara någon sekund kan du spela vidare igen i 12 timmar igen. Jag har märkt att när jag går ifrån ett spel och headsetet har sagt till att det har lågt batteri att jag automatiskt pluggar in kabeln från min konsol i headsetet och inte bara går och byter. Men jag skyller på att jag är så van att bara plugga in headsetet när batteriet börja bli lågt, men det är som sagt uppskattat att Turtle Beach skickade med två batterier och inte bara ett.
Priset!
Ja vad ska jag säga om priset, det är ett högt pris för nästan vem som helst om någon säger att headsetet kostar nästan 4 000 kronor. Och här kommer jag ha full förståelse om många skulle backa ifrån headsetet p.g.a. dess prisbild. Finns det väldigt många goda egenskaper som kan förklara det höga priset, ja det finns det och en av dem är headsetets konstruktion. Vi har även ljudbilden och dess app som ger oss som användare en myriad av möjligheter att ändra vår ljudbild på vad vi hör och hur vi låter på mikrofonen. Men det finns nackdelar också som komforten som dras ner drastiskt p.g.a. att det tryck som blir över huvudet, eller trycket som skapas genom att ha igång ANC och dessa två för mig är väldigt viktiga. Är det värt sitt pris på nästan 4 000 kronor, troligtvis men jag har svårt att se någon bara kasta ut den summan bara sådär för headsetet utan att ha testat på det ordentligt. Den som skulle kunna göra det, ja det är någon som har för mycket pengar och inte vet vad de ska göra med dem, eller bara måste ha det nyaste och dyraste.
Prisbilden kommer alltid dela ev. köpare i hälften och här kommer det göra det igen. Ja du får mycket för pengarna, det är en premiumkänsla över headsetet; i hur det ser ut, upplevs samt alla valmöjligheter med ljudbilden du får. Men för dig som vill komma undan med en billigare slant och få väldigt många av dessa valmöjligheter finns det en stor marknad därute av billigare och likvärdiga gamingheadset.
Mina sista tankar…
Jag kan säga att jag är väldigt kluven på vad jag ska säga här i sluttampen av recensionen, vad för betyg ska det få? Det är svårt att sätta betyg, när något helt plötsligt kommer med ett högre pris, vad jag förväntar mig blir mycket högre p.g.a. den prislapp som headsetet har. Får jag mycket valmöjligheter i min ljudbild, ja det får jag. Får jag ett riktigt bra ljud från start, ja det får jag. Är det en duglig mikrofon, ja det är det. Är komforten suverän, nja, ja och nej. Komforten är god sett till öronkuddarna och huvudbandet, men att det finns ett tryck över huvudet som gör att jag bara kan sitta så länge innan huvudet säger emot. Är det ett acceptabel pris, det är svårt att säga men vad jag kan säga är att många kommer kolla på priset och skippa det utan att ens ha testat på det. För mig är det en svår sak att säga om det kommer vara värt det för alla som skaffar det, men jag kommer också säga att det kommer serva dig väl och ge dig stor bredd på ljudbilden du kommer ha om det så är i spel, musik eller poddande.
ANSLUTNING
Anslutning | 2.4GHz, Bluetooth |
Trådlös | Ja |
Kompatibilitet | MAC, Nintendo Switch, PC, Smartphone, Xbox One, Xbox Series |
BATTERI
Batteritid | 12×2 h |
EGENSKAPER
Membranstorlek | 50 mm |
Akustisk konstruktion | Sluten |
Formfaktor | Over-ear |
Hörlurskuddar | Syntetiskt läder |
Färg | Svart |
FUNKTIONER
Chatmix | Ja |
Mute-knapp | Ja |
Volymkontroll | Ja |
Aktiv brusreducering | Ja |
LJUDUTGÅNG
Frekvensomfång | 10-22000 Hz |
Ljudbild | Dolby Atmos, Stereo, Surround (DTS X 2.0), Virtual Surround, Windows Sonic |
MIKROFON
Frekvensomfång | 100-8000 Hz |
Polärt mönster | Unidirectional |
Löstagbar | Ja |
MÅTT & VIKT
Kabellängd | 0.91 m |
Vikt | 396 g |
Recensionsex tillhandahållet av Turtle Beach. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner