TV-, dator- och mobilspel-branschen har på senare år förändrats radikalt. Bland annat har mobilspel blivit oerhört populära. Vi ska i denna artikel titta lite närmare på det här, eller närmare bestämt på hur så kallade mikrotransaktioner bidragit starkt till att förändra branschen.
Så här fungerar det
För dig som inte är bekant med ordet sedan tidigare så är en mikrotransaktion i spelvärlden ett köp av till exempel utrustning till din karaktär i ett spel på någon av tidigare nämnda plattformar. Det som är den stora skillnaden jämfört med hur det var för några år sedan är att det har blivit oerhört populärt med spel som är gratis att ladda ner och spela.
Freemium-spel
Nyligen nämnda gratisspel har tillsammans med andra sorters tjänster som använder samma typ av modell fått uttrycket ”Freemium” som benämning. Det är en sammanslagning av två engelska ord. Orden i fråga är ”Free” och ”Premium”.
Uttrycket syftar på just det faktum att konsumenterna kan ladda ner spelen helt gratis, utan att behöva betala ett öre. När de väl gjort detta kan de dock bara ta del av grundläggande mekanismer i spelen. För att kunna ta del av häftigare funktioner behöver de betala, och det är detta som premium-delen av Freemium syftar på. Spelarna måste alltså betala för att få tillgång till spelens premium funktioner.
Genomför köp samtidigt som du spelar
Om vi går tillbaka några år i tiden existerade Freemium-spel inte, men i nutid har det närmast blivit standard. Det är framför allt mobilspel som funktionen är oerhört vanligt i. I stället för att ta betalt för ett spel och att spelaren då betalar hela summan på en gång har mikrotransaktioner för många spelare gjort så att betalningen i stället delas upp i många mindre transaktioner.
Köpen sker inte via Google Play eller Apple Store som spelen dock kan laddas ner från, och inte i liknande appar, eller butiker för den delen, utan direkt i spelmenyerna. Detta har gjort det möjligt för spelutvecklarna att tjäna pengar trots att spelen de erbjuder är gratis. Och det handlar inte om små summor pengar, utan snarare om enorma sådana. Bara mobilspel-branschen genererar exempelvis hundratals miljarder kronor på årlig basis.
Varför har mikrotransaktioner blivit så populära?
Men vad är det då som har gjort mikrotransaktioner så populära som de är? Varför betalar många spelare för olika sorters utrustning och annat i spel som annars är gratis? En grundläggande och uppenbar förklaring är förstås att Internet har blivit alltmer avancerat. Som ett resultat av det har online-spel blivit blivit standard på flera olika plattformar.
Detta är dock inget som är unikt för just Freemium-spel, utan det gäller även allt från Bästa casino till sportspel som EA Sports FC och rollspel med flera.
Samtidigt finns det spel från andra branscher som både tillämpar den gamla metoden där man betalar en engångssumma för att köpa ett spel. Sedan tillkommer det Freemium-inslag av olika typer. Det kan handla om allt från att du måste betala för medlemskap för att kunna få tillgång till vissa funktioner till att du kan köpa diverse objekt.
Faktum är att den nyligen nämnda spelserien EA Sports FC är ett bra exempel på ett sådant spel. För att kunna spela online och nyttja andra sorters funktioner behöver du betala för medlemskap. Dessutom kan du betala för funktioner som liknar det nyligen nämnda slaget.
Den psykologiska aspekten
Låt oss återvända till ämnet vi var inne på, alltså varför mikrotransaktioner har blivit så populära som de är. En möjlig förklaring är att de enskilda summorna i Freemium-spelen ofta är mycket låga. Det får spelarna att känna att det är värt det eftersom det rör sig om struntsummor i deras ögon. För spelutvecklarna blir det dock inga struntsummor om många spelare känner så.
Med tanke på den enorma mängden spelare som Freemium-spel lockar till sig blir dessa små betalningar enorma belopp när de läggs ihop. En faktor som bidrar ytterligare till detta är att många spelare inte nöjer sig med ett köp, utan fortsätter att betala för diverse objekt och annat som finns tillgängligt. Det rör ju sig ändå bara om ”struntsummor”.
En viktig del som får många spelare att fortsätta spela och spendera pengar är att de ofta under spelens gång får slumpmässiga belöningar. Det kan handla om allt från uppgraderingar till nya kläder och alla tänkbara gåvor. Detta resulterar i många fall i spelarna blir motiverade att fortsätta spela, och kanske köpa nya saker, i jakten på nästa belöning.
Andra möjliga förklaringar till att så många spelare ägnar sig åt mikrotransaktioner inkluderar följande:
- Rädsla över att förlora gör att de betalar för utrustning och annat
- Stress över att missa ett tidsbestämt erbjudande som framstår som spännande och fördelaktigt
- Ju mer tid och pengar spelarna spenderar på ett visst spel, desto större blir viljan att fortsätta investera i spelet eftersom alla timmar framför skärmen annars var förgäves
Dessa är bara ett fåtal av de många möjliga förklaringar som finns till att mikrotransaktioner blivit så populära som de är. Det återstår att se om allt fler spelutvecklare kommer att börja satsa på Freemium-spel eller inte.