Innehållsförteckning
Ärligt talat känns det borderline elakt av Arctic att släppa sin nya ’All-in-One’-vattenkylare för processorer! Hur ska konkurrenter kunna slåss mot denna? Om du ska köpa en AIO-kylare för din dator, då är det denna… särskilt när det kommer till Intel-processorer!
Inledning
Arctic var den tillverkaren som tog fram produkter utan några krusiduller eller extra lull-lull. En image som står sig väl med denna processorkylare; Liquid Freezer III 360 A-RGB. Ja, förutom det faktum att den mycket riktigt har utrustats med RGB-belysning för de mer estetiskt aspirerande individerna där ute. Är det som så att du besparar dig bjärta färger, kan du självklart införskaffa samma modell, men utan RGB. På detta sätt kan du spara en slant utan att tumma på själva kylningen. Valet är ditt!
Vad kommer då med denna nya tredje iteration av Arctics Liquid Freezer?
Likt exempelvis NZXT med sina ’Single frame’-fläktar (F360 RGB Core) eftersträvar Arctic också efter effektiv enkelhet. De medföljande tre P12 PWM PST A-RGB-fläktarna är från start installerade på kylarens radiator och kräver bara en kabel till moderkortet, vilket sparar tid. Från start är de placerade i ’Push’-konfiguration, menat att de suger in luft. Något som är bra om du placerar kylradiatorn i toppen av ditt chassi, så att luft förs upp genom toppen. Är det däremot som så att du behöver en ’Pull’-konfiguration (d.v.s att luft dras in), växlar du enbart sida på dem, vilket går snabbt då deras skruvar lätt nås i och med att de är förinstallerade. På detta sätt kan du exempelvis placera kylradiatorn i fronten av din dator, om du vill få att dess fläktar för in luft i chassit. Allt detta beror givetvis på hur du som användare vill justera dina luftflöden – och vad som gäller för just ditt chassi.
Sett till support klarar Liquid Freezer III utan problem entusiastprocessorer – exempelvis i9-13900K och i9-14900KS – vilket behöver rejäl nedkylning. Den stöder flera generationer av Intel-socklar; LGA115X, LGA1200, LGA1700 och till och med den nya LGA1851. På AMD-sidan stöds både AM4 och AM5, vilket parat med Intelsupporten innebär att denna kylare verkligen går att applicera på merparten av dagens moderna datorer. Användarvänligheten fortsätter med att själva radiatordesignen setts över. Radiatorns djup (kylyta) har utökats med ungefär 22-23%, vilket ger tydliga resultat senare sett till värmeavledning. All värmeuppbyggnad kan med detta bromsa mer effektivt eventuella temperaturtoppar som då och då kan ske med processorer – särskilt Intel i9-14900K/i9-13900K.
En detalj som däremot kan störa på grund av Liquid Freezer III:s större storlek, är moderna NVMe-diskar och framförallt de kylflänsar som vissa av dessa besitter. Här har dock Arctic varit proaktiva, och erbjuder helt sonika att användare som påverkas av detta när de exempelvis placerar sin NVMe-SSD på M.2_1 slot:en på sitt moderkort – erbjuds en egen kyllösning från Arctic. Med andra ord ger de utan extra kostnad en NVMe-kylfläns skulle deras kylare störa din dators konfiguration. Bjussigt minst sagt!
Utöver detta, är det framförallt utseendet som står ut. Även om Arctic är en av de mer pragmatiska tillverkarna idag, har de ändå låtit bjuda på en i mina ögon tillfredsställande ren design. Det som står ut är pumphuset som med en annorlunda ’look’, parat med RGB-belysning ändå skänker det en mer unik prägel än tidigare kylare från tillverkaren. Att kylaren dessutom kommer i både vitt och svart utförande – som vi testade i den vita utgåvan – gör att valmöjligheterna blir än fler för de som söker en specifik typ av utseende.
Installation & support
Vad gäller just installationen av denna AIO-kylare är det väldigt skönt att slippa all form av vidarekoppling (’daisy-chaining’) för de tre 120 mm fläktarna vilket gör den biten avsevärt smidigare. Arctic erbjuder dessutom användare två alternativ sett till hur de vill kontrollera fläktar. Det följer med en ’all-in-one’-anslutningskabel samt en splitterkabel med tre separata anslutningar; för VRM-fläktar, kylarfläkt och pump. Vad detta i praktiken innebär är att för de användare som söker att justera fläkthastigheter mer detaljerat, kan du göra det med splitterkabeln – men för de som nöjer sig med grundhastigheter räcker det gott med den enkla ’all-in-one’-kabeln. Ännu ett tecken på Arctics förståelse i att ge användare valet att välja själva.
På AMD sidan är installationen rättfram, och någorlunda traditionell – men om du installerar en Intel processor (likt den i9-13900KF vi använder) medföljer det dessutom en kontaktram. Dels är detta till för att försäkra än mer om att ett större tryck från kylare inte påverkar processorn negativt, men framförallt handlar det om att ge hållbar effekt på mer prestandakrävande processorer. Du skruvar enbart bort den vanliga processormekanismen som håller processorn på plats i vanliga fall – och sätter dit denna kontaktram istället. En process som tar en minut att göra ungefär. Därefter sker installationen av pumphuset oerhört lätt, då den fästs i kontaktramen i fråga. En kontaktram som inte bara kan användas för LGA1700-socklar – utan även den nya LGA1851.

Kontaktramen för Intel-processorer är guld värd! Den försäkrar dels en mer plan åtkomst för undersidan av kylplatta på pumphuset – men stabiliserar själva processorn.
I och med att det är färre kablar att hålla reda på, färdigkonfigurerat med fläktar och kommer med en kontaktram, är installationen av kylaren en barnlek.
Där Arctic står ut på ett potentiellt negativt sätt är manualen. Jag säger potentiellt negativt, för det handlar väldigt mycket om preferenser här nämligen. Manualen finns enbart online nämligen, vilket kan irritera de som vill ha en gammal hederlig pappersvariant. Fördelen – och egentligen skälet – till varför den är online, är för att du enkelt kan ändra manualen utifrån hur du vill att systemet ska blåsa tidigare nämnda fläktar, samt vilken processor du använder. Just att den är mer interaktiv gör att den blir lättare att tyda. Sedan hjälper det givetvis att manualen på det stora hela är väldigt pedagogisk och tydlig med animationer och tydliga beskrivningar, att jag personligen uppskattar en onlinebaserad sådan mer.
Prestanda och ljudnivå
När det kommer till 360 mm-kylare är målet att kunna klara av att kyla ner tyngre processorer, likt tidigare nämnda i9-14900K från Intel eller AMD Ryzen 9 9900X. Detta är i regel skälet till varför du som användare lägger en extra slant på större kylare. Och jösses vad det kommer till sin rätt med Liquid Freezer III.
Under våra tester med prestandamonstret Intel i9-13900KF på full watt (253w) lyckades kylaren ändå stå emot och hålla nere temperaturen. Något vi hittills inte sett hos en enda konkurrent – då många nått 100º celsius och sedan tagit ner watt-antalet via så kallad ’CPU-throttle’. I fallet med denna kylare lyckades vi pressa processorn i CPU-Z under intervaller om 20 minuter, och ändå nå som mest 91º i snitt. En siffra som må låta extremt högt, men då är det också under extrema förhållanden. I snitt låg processorn på 32-38º grader beroende på vad som gjordes i Windows, medan mer CPU-krävande processor gjorde att temperaturen snittade på runt 60-70º. Allt detta resulterar i en av de bäst kylda processorerfarenheterna hittills – vilket sedan tacksamt nog även följer med ljudnivåerna.
Vad gäller ljudnivåer är det värt att poängtera att dessa kan justeras beroende på hur du som användare ställer in dessa – i exempelvis BIOS/UEFI eller ett tredjepartsprogram likt NXZT Cam. I våra tester har vi därför valt att utgå från NZXT Cam – och dess två förinstallerade ljudprofiler; ”Silent” och ”Performance”.
På cirka 3-4 cm avstånd från chassit uppmätte vi i snitt 39 dBA, vilket är bra, även om vi varit med om kylare som varit aningen lägre. Det lägsta vi uppmätt är 38,2 dBA på en annan AIO-kylare (MSI MAG Coreliquid E360), men uppenbarligen är det små marginaler här. Med tanke på att denna ändå kommer med tre 120 mm fläktar samt pumphus, gör att dess faktiskta dBA ändå placerar sig på en riktigt god nivå. Lägg därtill den upplevda ljudnivån i rummet – där vissa kan vara högfrekventa – var denna istället väldigt lågt brummande. D.v.s en perfekt nivå för ett rum med en dator placerad i. Vad gäller skillnaden mellan de två profilerna i NZXT Cam, var det primärt under högbelastning samt i ”Performance”-läge som ljudnivån sprang iväg. Där uppmätte vi med ett slutet chassi 47,5-47,8 dBA. En god nivå att placera sig på för en AIO-lösning i mina ögon.
CPU throttling innebär att processorn förändrar sin klockfrekvens och därmed prestanda när belastning sker, för att därefter omedelbart gå ned i en lägre klockfrekvens när belastningen på denna sjunker. Detta är en metod som nyare processorer har inbyggt för att undvika hårdvaruproblem – men också ett sätt att spara in på värme och el.
Testsystem:
CPU: Intel Core i9-13900KF
RAM: Kingston 2x16GB DDR5 @6000MHz CL36 Fury Beast
MODERKORT: NZXT N7 Z790
CHASSI: NZXT H5 Flow RGB
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 22H2
Men är det värt att köpa?
I fallet med många radiatorer av denna storlek är det två saker som kan tappa användare; dålig prestanda och överdrivet pris. I fallet med Liquid Freezer III är ingen av dessa faktorer ett problem. Denna A-RGB modell kan hittas för ett par kronor över 1 000 SEK, och om du skippar A-RGB hamnar du inom ett prisspann av 870-890 SEK istället. Detta i kontrast mot många 360 mm kylare där normen varit runt eller över 2 000 SEK, gör detta till ett kap. Att Liquid Freezer III utöver detta levererar fenomenal prestanda, oerhört enkel installation och allt i ett utsökt industriellt utförande – gör detta till ett av de bästa – om inte den bästa AIO-kylaren vi testat hittills genom alla år.
Likt en påfågel som spärrar upp sin fjädrar, levererar Liquid Freezer III en fantastisk show, men med prestanda att backa upp det hela med. När enbart manualen kan vara ett potentiellt minus, då den är strikt onlinebaserad, erhåller Liquid Freezer III vår högsta utmärkelse utan att ens anstränga sig. Köp den här om du vill kyla effektivt. Punkt slut!
Fotnot. Den svarta modellen av Liquid Freezer III A-RGB kan hittas för aningen lägre pris. Dessa priser kan dock komma att flukturera.
Produkttyp | Kylsystem med vätska till processorn |
Förpackningens innehåll | Värmepasta MX-6 (0,8 g) |
Färg | Vit |
Kompatibilitet | Socket AM4, LGA1700 Socket, Socket AM5, LGA1851 Socket |
Kylarmaterial | Koppar |
Storlek på vätskekylare | 360 mm |
Antal fläktar | Trefaldig |
Fläktdiameter | 120 mm |
Fläktlager | Hydrodynamiskt enkelt lager |
Rotationshastighet | 200-2000 rpm |
Luftflöde | 48.82 cfm |
Bullernivå | 40 dBA |
Starkströmskontakt | 3-stifts ARGB-anslutning, 4-stifts PWM |
Märkspänning | 12 V |
Egenskaper | Stöd för PVM (Pulse-width modulation), adresserbar RGB LED |
Vikt | 1.87 kg |
Tillverkarens garanti | 6 års garanti |
Allmänt
Produkttyp | Kylsystem med vätska till processorn |
Förpackningens innehåll | Värmepasta MX-6 (0,8 g) |
Vikt | 1.87 kg |
Emballagets mått (BxDxH) / vikt | 16.7 cm x 41.4 cm x 14.2 cm / 2.43 kg |
Färg | Vit |
Kylfläns och fläkt
Kompatibel med | Socket AM4, LGA1700 Socket, Socket AM5, LGA1851 Socket |
Kylarmaterial | Koppar |
Elementmaterial | Aluminium |
Elementmått | 398 mm x 120 mm x 38 mm |
Antal fläktar | 3 |
Fläktdiameter | 120 mm |
Fläktlager | Hydrodynamiskt enkelt lager |
Rotationshastighet | 200-2000 rpm |
Luftflöde | 48.82 cfm |
Lufttryck | 1.85 mm |
Bullernivå | 40 dBA |
Starkströmskontakt | 3-stifts ARGB-anslutning, 4-stifts PWM |
Märkspänning | 12 V |
Märkt strömstyrka | 0.11 A |
Kabellängd | 4 cm |
Egenskaper | Stöd för PVM (Pulse-width modulation), adresserbar RGB LED |
Recensionsex tillhandahållet av Arctic.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Arctic Liquid Freezer III A-RGB Lägsta pris 1 016 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-10-15.
i samarbete med PriceRunner