Dimmorna tätnar. Din sikt blir sämre samtidigt som ditt mod ger vika för ängslan och världen runt dig blir märkligt tyst. Där ute i dimman finns sådant du vet lika säkert som du vet ditt namn. Det du inte vet – är vad de egentligen är.
Cataclismo är ett spel som fick mig att höja på ögonbrynen. Ett strategispel med basbyggning , resurshantering, tornförsvar och realtidsstrid. Jag var kritisk att så många element skulle kunna förenas till en sammanhängande och njutbar upplevelse. Jag är väldigt glad att min skepticism visade sig vara helt obefogad. Studion Digital Sun har skapat något sannerligen unikt.
Världen i Cataclismo är oförlåtade. Dimmorna monstren rör sig i ligger över hela landet och människor slåss genom natten för sin överlevnad. Men det finns de som vakar över människans sista stad Hogar. Övervakaren som vi får följa heter Iris, hon har kraften av en ”perla”, vilket är ett klot som de flesta skulle dö av om de kom i kontakt. Men Iris har istället kraften att manipulera tid till en viss gräns vilket integreras i spelet genom att sparpunkter heter time anchors. Om du behöver börja om är det egentligen Iris som böjer tiden till ett nytt försök vilket jag tyckte var konceptuellt häftigt.
Spelet utspelar sig i en kampanj där varje bana erbjuder olika mål, sidomål och förutsättningar. Väl inne kommer du behöva stå emot vågor av fiender varje natt som kan uppgå till flera hundra varianter. Detta innebär att du måste bygga din bas, för att göra det krävs det resurser. Digital sun har gjort resurserna tämligen enkla. De som används är nämligen bara fyra bestående av trä, sten, mineraler och syre. På grund av dimmorna krävs det syre för att ditt folk ska klara sig och det används som valuta för soldater och vissa byggnader. Även om det inte är särskilt lätt alla gånger att få tag på resurser är den avskalade mängd som erbjuds alldeles lagom, då det inte tar över spelet utan låter de andra mekanikerna lysa lika mycket.
När du bygger din bas bygger du det runt ditt citadell, som regel bör resursinförskaffning prioriteras och därefter militära byggnader samt hus för ditt folk. Under tiden du bygger och utvecklar din stad kommer bättre versioner av dina byggnader bli tillgängliga. De ger mer resurser och tillåter mer folk att bo i din bosättning. Det tillkommer även byggnader som erbjuder uppgraderingar till en mängd olika saker eller nya soldater att skydda ditt nya hem. Det som avgör vilka saker du har tillgång till är hur mycket du har uppgraderat din bosättning. Du har en liten lista du behöver uppfylla inför varje uppgradering samt en kostnad för uppgraderingen. Ibland är det lätt att uppgradera din bosättning, ibland är det pressat, stressigt och precis den utmaning spelet får mig att bli sugen på – då det kan vara mycket att göra med begränsad tid inför attackerna. Det är dock värt att nämna för de som vill ha en mer avslappnad eller ännu svårare genomspelning att det finns flera svårighetsgrader att välja mellan.

De är obehagliga men ser just nu ut som två hundar som vill knivhugga mig.
Attackerna är överväldigande. Många hundratals monster tågar mot er varje natt, det enda som håller dem stången är dina soldater och dina befästningar. Byggandet av murar i Cataclismo är enastående. Ju högre byggena blir desto mer stryk tål de byggbitar som allt annat vilar på vilket jag fann som en smart lösning då det blev mindre bräckligt och uppmanade byggandet. Du får tillgång till en stor mängd olika byggdelar du kan använda och med dem kan du skapa enorma simpla murar eller riktiga fästningar med fönster. För särskilda soldater kan du bygga uppgraderade strukturer, vilket exempelvis erbjuder eldpilar. Genom att göra byggsystemet enkelt har Digital sun öppnat upp för alla klasser av byggare från de som njuter av att bygga något komplicerat och noggrant till folk som inte bryr sig lika mycket så länge det funkar (där faller jag in).
Men byggnaderna själva kan såklart inte stå emot horderna, där kommer dina soldater in. Det finns en mängd olika krigare med ett stort gemensamt tema; de slåss på avstånd hela bunten. De som du börjar med är pilbågskyttar och kastare. Kastarna skickar stora spikklot mot fiender som kan träffa flera men når inte särskilt långt, medans pilbågskyttarna gör mer individuell skada på längre håll. Alla soldater har höjdpreferens, detta innebär att beroende på vilken höjd ovan fienderna de har kommer deras attacker kunna aktivera olika effekter. Pilbågskyttarna har en chans att göra mer skada samtidigt som kanoner du får senare får en effekt som saktar ner fiender den träffar – om de överlever.
Vissa banor är rena towerdefense-banor. Du får ett gäng trupper och dessa ska placeras ut i torn du får bygga längsmed en sträcka där monstren inte kommer åt dig. Du ska bara hindra dem från att nå slutet av banan där ditt huvudtorn står. Dessa banor är en hyllning till våldet, de känns bra och är spännande på ett annat sätt än resten av spelet vilket jag uppskattade.
Ljudbilden är särskilt intressant, Digital sun låter tystnaden tala i Cataclismo. Ibland kommer lite musik från något gällt stränginstrument, men ofta är det du, din befolkning, regnet och monstren som är ensamma med varandra. Det förmedlar en karg känsla som passar otroligt bra med den dystra estetiken som spelet i övrigt håller sig till.
Om vädret bestämmer sig för att visa sin dåliga sida kan det börja regna, och då måste du ge dina soldater tak av något slag då de blir troligare att missa sina skott på grund av dålig moral och hala blöta vapen. Ibland allt detta har du Iris, hon är mer kapabel på slagfältet än någon annan och har krafter som kan jämna ut en strid även i de mest ödesdigra stunderna. Hon är också den som med några soldater är bäst att utforska kartan med. Du kan hitta resurser du kan använda eller brood nests som innehåller en stor mängd fiender som kommer bryta sig ur likt en mogen finne när nattens fiender kommer, om du inte redan tagit hand om nästena. Du kan även hitta artefakter som härleder till tidigare expeditioner som inte verkar haft samma tur som du.
Efter varje uppdrag får du insight, du får insight baserat på uppdragen i banan vilket innebär att du får ett för huvuduppdraget och mer om du klarar sidouppdrag. Du använder det för att uppgradera en mängd olika användbara saker. Du kan som regel uppgradera dina soldater, men även byggnader eller Iris själv i det träd du får tillgång till.
Handlingen är spännande och innovativ, koncepten hanteras väl och den till synes omöjliga kamp människorna för är påtaglig. Med en god blandning av mellanspel och mer handlingsdrivna uppdrag med dialog och text som märglar ut världen kring dig. Samtidigt som känslan av hur överväldigade de är känns hoppet och viljan att återta sina förfäders land tydligt. Det är också förstärkt av det utmärkta röstskådespeleriet som framkommer vid valda tillfällen.
Allt som allt erbjuder Cataclismo spännande strider som fick mig att utvärdera mina strategier konstant. Byggandet är lika kul varje gång men det som verkligen är körsbäret på byggandet är förmågan att kunna spara dina byggen. Har du byggt till exempel en lösning på en rappa som du är nöjd med kan du spara konstruktionen som en ritning till att automatiskt byggas där du placerar den. Detta underlättar de första delarna av en bana med mycket av samma som ska byggas och gav mig en känsla av att skapa något användbart. Du kan även ladda upp dina ritningar till Steam Workshop där du kan ta del av andras byggen likväl. Tillsammans med det inbyggda verktyget för att skapa egna banor och dela dem likt ritningarna har Digital Sun skapat väldigt bra förutsättningar för en längre livslängd i fans händer.
I slutändan är detta spel något jag trots mina tidigare tvivel kring genrens samstämmighet, måste prisa som ett spel i toppklass. Sättet det väver ihop genrerna basbyggare och tornförsvar med wave defense är mästerligt gjort. Alla delar får precis tillräckligt med plats de kräver utan att skugga över någon annan mekanik eller genre. Din egen inverkan är påtaglig genom alla banor och atmosfären är alltid lite olustig, precis som den värld du försöker rädda ter sig. Om du är nyfiken på någon av dessa genrer som Digital sun tagit sig an, finns det inte många bättre spel att börja med.
Denna recension baseras på Steam versionen.
Cataclismo. Lägsta pris ca 330 kronor enligt Steam 2025-04-04.
Kod tillhandahållen av Hooded Horse.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.