Äventyret inleds hos alkemisten som bor i ett ruckel i skogsbrynet. Han misstänker att feerna i området har blivit förbannade av en ond trollkarl, för att stjäla en talisman åt honom. För att alkemisten ska kunna brygga ett motgift till besvärjelsen ber han mig att samla ihop örter åt honom. Är du redo att inleda jakten på de fem talismanerna?
Talisman Legendary Tales är inspirerat av fantasy-brädspelet Talisman som ursprungligen släpptes 1983. Till skillnad från originalet är detta ett samarbetsspel med bantat antal karaktärer samt med en spelplan i delar för att ge möjlighet att bygga specifika banor för olika äventyr.

I kartongen finns poängräknare, i vilken de insamlade talismanerna placeras på respektive äventyr.
Rent grafiskt är Talisman Legendary Tales vackert och mysigt. Illustrationerna är välgjorda, relativt enkla och med lagom mycket detaljer. Med starka, klara färger i symbios med mörka skuggor triggas fantasin igång. Jag skulle säga att förpackningen, som är aningen blek jämfört med spelet i sig, ändå ger spelet en rättvis inblick. Äventyrskortens utformning är simpel och välkomnar nya som erfarna spelare med öppna armar, här beskrivs äventyren och vilka uppgifter ni behöver utföra för att komma vidare. Det finns även en tidräknare på kortet som visar hur många turer ni har på er, högre svårighetsgrad innebär färre turer. Så fort ett uppdrag är avklarat fortsätter spelledaren, som med fördel själv kan delta i spelet, att läsa nästa del av äventyrets berättelse.
Nya uppdrag uppdagas tills det sista uppdraget är avklarat och talismanen är insamlad. Du förlorar inte en vunnen talisman om du misslyckas med ett äventyr, du kan alltid börja om på just det äventyret. När alla fem äventyr är avklarade och alla talismaner är samlade kan du räkna ihop den totala summan av dessa för att se hur bra ni gjorde ifrån er.
Spelet levereras med ett antal cirka 2 mm tjocka, hårt pressade kartongkartor, ur vilka du själv trycker ut de olika delarna. Problem som för mig ofta uppstår är att oavsett hur jag vrider och vänder så lyckas oftast någon bit få släpp av trycket, men icke så i detta fall! Den tillfredsställande känslan av att “ploppa” ut alla delar resulterade för en gångs skull i ett helt och fint spelset. Tärningen är av trä, äventyrskorten är av tunn kartong alternativt tjockt papper vilka gärna har en tendens att fransa sig lite i hörnen vid frekvent användning. Till förvaring fanns även små plastpåsar med zip-lås samt ett antal tygpåsar som innehåller antingen belöningarna eller karaktärernas brickor.
Handboken beskriver lättfattat hur en speltur fungerar, även här finns illustrationer vilket lämnar lite utrymme för missuppfattningar. Här finns även Äventyrsboken, ur vilken spelledaren högt kan läsa inledningen till äventyret för sina medspelare. Här visas även hur spelplanen ska utformas, var spelmarkörer ska placeras samt vilken plats som spelarna ska börja äventyret. Inför varje äventyr bestämmer ni i gruppen vilken svårighetsgrad ni önskar ta er an. För varje avklarat äventyr får spelarna belöningar som förbättrar möjligheterna att klara de efterföljande äventyren. Fördelen med spelet är att ni inte behöver klara alla äventyr på en sittning utan kan fortsätta nästa äventyr vid ett senare tillfälle genom att notera antalet tidigare funna Talismaner i varje spelat äventyr. Svårighetsgraden bestämmer hur många poäng som äventyret är värt, du behöver ett visst antal poäng för att komma vidare till nya äventyr, därmed kan det ibland behövas att ett äventyr spelas om med en högre svårighetsgrad för att kunna komma vidare.

Tydliga illustrationer för spelplanens uppsättning.
Det var ganska enkelt att komma igång med spelet även som nybörjare. Först och främst väljer alla spelare varsin hjälte, tekniskt sett väljer du vilken av de sex möjliga raserna som din karaktär ska tillhöra, alla med olika styrkor och egenskaper. Till din hjälte erhåller du en karaktärsspecifik påse med sju startbrickor, det är dessa som avgör hur du agerar under spelets gång.
Bilderna i Äventyrsboken som visar hur spelplanen skulle byggas upp var tydliga och det tar under fem minuter att ställa upp. Spelplanen kräver lite utrymme så de olika uppbyggnaderna kan vara allt mellan 47×31 – 52×57 cm beroende på vilket äventyr som spelas. Det är lite att hålla koll på gällande de olika karaktärernas styrkor och förmågor, men den informationen finns alltid lätt till hands i och med att den sitter ihop med påsen för dennes brickor. Lite förvirrande är det att del två av uppdragen är på nästa uppslag, eftersom jag viker ihop manualen för att spara plats.
Spelets fortskridning påverkas av både tur och strategi. När du tar dig an fiender kämpar du mot alla, på den aktuella platsen, samtidigt genom att slumpmässigt dra ett antal av din karaktärs brickor. Påsen innehåller inte bara stridspoäng utan även symboler som påverkar tidräkningen eller ger möjlighet att plocka ytterligare brickor. De använda brickorna läggs uppvända på bordet tills att det är dags att dra från din karaktärs påse igen. Det strategiska i spelet är att avgöra om du vill blanda in de använda brickorna eller om du vill chansa på att de som finns till förfogande är tillräckliga för att klara av fienderna i fråga.
De tillfällen du kan ta hjälp av andra spelare är när du dragit en bricka som erbjuder möjligheten att dra från en medspelares påse, samt att belöningarna kan delas ut till andra spelare oberoende vem det var som besegrade fienden.
Man kan spela ensam eller upp till sex spelare, ju fler spelare desto fortare tar belöningarna slut och därmed begränsas utvecklingen av karaktärerna. Åldersmässigt ska spelet passa de flesta målgrupper, språket är förvisso på engelska men texten är lättförståelig och går enkelt att översätta om spelledaren är bekant med grunderna i språket.

Karaktärerna finns som både män och kvinnor.
Skaparna menar att det tar 20 – 40 minuter, det bör vara per äventyr det är räknat på. Hur lång tid det tar beror ju så klart på hur engagerade och strategiska sällskapet är och om någon har spelat innan så att instruktionsboken blir överflödig. Av min erfarenhet tar det längre tid om alla spelarna är inbitna nördar och verkligen lever sig in i äventyren. Gällande väntetid mellan en spelares omgångar skulle jag egentligen säga att den är näst intill obefintlig eftersom man spelar som ett lag och hjälper varandra.
Även om spelet alltid utgår från de fem äventyren finns det utrymme för variation. Det finns fler än nödvändigt av vissa av föremål som ska samlas för att komma vidare, detta för att möjliggöra omspel utan att säkert veta exakt hur spelet går vidare. Det handlar oftast om att platser för äventyrens uppdrag kan ändras. Sen beror det så klart på vilka som spelar, vilka karaktärer som används och hur spelarna engagerar sig. Med rätt medspelare vill jag säga att det kan spelas otaliga gånger. När alla fem äventyr är avklarade och alla Talismaner är insamlade kan du räkna ihop den totala summan av dessa för att se hur bra ni gjorde ifrån er. Detta ger möjligheten att kunna sträva efter en högre rankning nästa gång du spelar.
Denna recension baseras på den engelska versionen från 2018.
Talisman Legendary Tales. Lägsta pris 375 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-02-25.
Tillverkare av spelet är Pegasus Spiele.