Blanda en del rollspel, en del fotboll och en del 80-talsanime. Varsågod, spela Captain Tsubasa: Rise of New Champions!
Captain Tsubasa: Rise of New Champions handlar om den unge fotbollsspelaren Tsubasa Ozora som spelar i det japanska ungdomslaget Nankatsu MS. Tsubasas dröm är att bli bäst på fotboll i världen och vinna ett världsmästerskap. Spelets berättelse utspelar sig under två kampanjer, Episode: Tsubasa och Episode: New Hero.
I den första kampanjen, Episode: Tsubasa följer vi Tsubasa Ozora efter det att han har tagit examen från elementary school och börjat middle school. Tsubasa får ett erbjudande att åka till Brasilien och träna med sin gamla mentor, men först måste han se till att vinna Middle School Nationals med sitt lag för tredje året i rad. I den här kampanjen får du spela i Middle School Nationals och möta andra lag från Japan. Berättelsen är simpel eftersom kampanjen mest är till för att lära dig spelets mekaniker inför den andra kampanjen och kommande online-matcher.
Den andra kampanjen Episode: New Hero har betydligt mer kött på benen. Här får du spela som en egenskapad karaktär. Du kan välja kroppstyp, hår, hudfärg och vilken position du ska ha i laget. I Captain Tsubasa: Rise of the New Champions finns mycket utrymme att skapa en karaktär utifrån egna preferenser och hur du själv vill att den ska spela. Du får även välja mellan tre lag att vara med i – Toho Academy, Misashi Middle School och Furano Middle School, alla med en unik berättelse att följa. Senare i kampanjen kommer du att få spela med landslaget i en internationell turnering. Då är medlemmar från alla de tre lagen med, vilket betyder att du får tillfälle att spela som alla oberoende av vilket lag du väljer i början av kampanjen.
Kampanjen inleds med att du introduceras som en ny medlem till det lag du valde att gå med i. Till en början är du oerfaren, men med tiden utvecklas du och får nya förmågor som du kan använda på planen. Bland annat lär du dig olika typer av passningar, dribblingar och specialskott (mer om dessa senare när vi kommer till gameplay). En annan del av denna kampanj är extra events mellan matcherna. Här får du möjlighet att interagera med olika spelare och göra dialogval som ger dig poäng att lägga på dina stats. Om du gör rätt val i konversationerna kan du få tillgång förmågor från den andra spelaren, som den egna karaktären kan använda. Ännu en aspekt som tillkommer i den här kampanjen är Friendship levels mellan spelets alla karaktärer. När du når en hög Friendship level låser du upp ytterligare förmågor att använda hos din karaktär och när en match börjar delas spelare in i olika grupper. Den grupp du väljer kommer att få höjd Friendship level när du vinner matchen och du kan öka den ännu mer genom att uppfylla vissa kriterier, till exempel att vinna med en viss målskillnad eller att du aktiverat ett visst specialskott med en karaktär.
Sammanfattningsvis finns det en del djup i den här kampanjen och hur du vill ta dig an den är lite upp till dig. En sista aspekt värd att notera kring den andra kampanjen är att du kommer att kunna ta med dig karaktären du skapat till Ultimate Edit och använda den i ditt lag i online-matcher. Om du spelar om kampanjen igen kommer nästa karaktär du fixar också att kunna få en plats i ditt online-lag. Det finns alltså ett stort omspelningvärde här som jag hade uppskattat mer om kampanjen inte hade känts så utdragen. Mellan varje match spelas långa cutscenes och dessa känns ofta meningslösa i historiens kontext. Jag är nästintill säker på att jag skulle kunnat hoppa över merparten av dem och ändå förstått spelets story. Dialogen känns dock mer betydelsefull till en början, men med tiden kände jag att scenerna började tappa betydelse.
Förutom storykampanjerna har vi även online-läget. Här kan du välja att ta del av rankade matcher med ditt egenskapade lag från Ultimate Edit. Du kan skapa lagen fritt från spelets karaktärer och dina egna karaktärer som du registrerat efter att du klarat Episode: New Hero. Av det jag hunnit testa kändes nätkoden stabil utan märkbara fördröjningar, vilket är viktigt i ett spel där du bedöms genom dina prestationer. Om du inte vill köra rankade matcher kan du gå med i lobbys som dina vänner skapat. Här kan du bestämma reglerna själv utifrån preferens.
Utöver detta finns även Versus mode. Här kan du spela med upp till fyra spelare lokalt i antingen vanliga matcher, straffar eller turneringar. Eftersom jag bara har en handkontroll och inte haft någon att testa detta med är det svårt att komma med input kring det här läget. Dock tycker jag att det är bra att det erbjuds lokalt spel för den som vill umgås kring spelet.
Jag har nämnt termer som passningar, dribblingar och specialskott utan att gå in på hur en match faktiskt går till, så jag känner att det blir lämpligt att gå in på härnäst. I grund och botten bygger spelet på klassisk fotboll. Du har två lag som möter varandra på en fotbollsplan. I lagen finns backar, mittfältare och toppspelare och alla “vanliga regler” som offside och inkast finns med. Det som skiljer Captain Tsubasas fotboll åt är tre huvudsakliga mekaniker, spiritmätare, specialskott och V-Zone. Varje spelare har en spiritmätare som går åt när du springer och laddar upp ett specialskott, som de flesta spelare har tillgång till. För att aktivera ett specialskott krävs att du har tillräckligt med spirit och att du laddat upp ditt skott utan att bli tacklad av motspelaren. Dessa riktas direkt mot målet och är det mest effektiva sättet att göra mål på, eftersom målvakten också har en spiritmätare som behöver tömmas för att bollen ska gå igenom. Olika specialskott har olika styrka och avstånd. Ett exempel är Tsubasas Drive Shot, som når över halva planen och är ett av de kraftfullaste specialskotten du har tillgång till under den första kampanjen. Senare i spelet låser du bland annat upp comboskott, som är specialskott med två spelare och superskott som tar längre tid att ladda upp, men är nästintill omöjlig att blockera för en målvakt.
Den sista viktiga mekaniken att ta hänsyn till är V-Trigger. När en gul mätare fylls till max genom att tackla och dribbla förbi motspelare kan du aktivera V-Trigger-tillståndet. Det innebär att ditt lag blir snabbare, dina spiritmätare töms inte lika fort och dina specialskott tar kortare tid att ladda. Tillståndet tar slut efter en stund eller efter att du gjort mål. När mätaren är full kan du själv bestämma om och när du vill aktivera den och om du vill göra bra ifrån dig krävs det att du använder mekaniken på ett strategiskt sätt.
Själv tycker jag att spelmekaniken känns bra och rolig att använda. Det har en arkadig känsla som jag saknar i spel som FIFA. Jag spelade spelet med en Xbox-kontroll och tyckte att det kändes naturligt; du skjuter med X, passar med A och B, sprintar med RB och dribblar med RT. Kontrollerna är inte särskilt avancerade, vilket gör det lätt att komma in i spelet.
Röstskådespeleriet finns bara på japanska, så den som brukar välja engelska röster i sådana spel kommer troligtvis bli besviken. Själv tycker jag att de japanska rösterna passar väl in på karaktärerna. Dock känns det lite lustigt när internationella lag pratar japanska, men eftersom spelet inte strävar efter realism är det inget större problem. Grafiken är snygg och de har använt sig av 80-talsanimestilen väl. Jag tycker om musiken i spelet. Soundtracket är upplyftande och svängigt och passar till den utpräglade animestil som är karaktäristisk för det här spelet.
I sin helhet njöt jag av min tid med Captain Tsubasa: Rise of New Champions. Mekaniken var kul och matcherna spännande. Dock tycker jag personligen att kampanjernas scener kunde kortats ner, då många av dem kändes betydelselösa och utdragna. Jag rekommenderar spelet till dig som gillar den här grafiska stilen. På grund av spelets arkadiga natur kommer du säkert fastna för Captain Tsubasa även om du inte är intresserad av sporten.
Denna recension baseras på PC/Steam versionen.
Spelet finns även till PS4 och Nintendo Switch.
Captain Tsubasa: Rise of New Champions. Lägsta pris ca 500 kronor enligt Steam 2020-09-11.
Recensionsex tillhandahållet av Bandai Namco.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.