Många tillverkare slåss om att strö superlativ kring sig som härrör den bästa prestandan till lägsta ljudnivån. Det är här den nya passiva kylaren från Noctua, NH-P1, kommer in i bilden. Men varför ska man egentligen köpa denna kylare över huvud taget och håller den måttet för de typer av processorer och chassin som vi vill testa den på? Detta och mycket mer i denna ljudabsenta recension!
Det är en koloss som lyfts ut ur sitt paket — en fläktlös kylare som består av sex större värmerör och en stor mängd fördelade kylflänsar. Dess stora utförande är asymmetriskt och kan därför tillåta större RAM-minnen med gott om plats över — trots sin storlek. Just rymlighet är annars ett potentiellt problem, då dess storlek är bland det mest gigantiska jag sett. Ta därför tid att dubbelkolla om just ditt chassi stöds av flänsen i fråga innan ett eventuellt köp (158x154x152 mm utan en fläkt). Hoppar vi över till stödet har vi egentligen allt för samtliga nuvarande sockets (både Intel och AMD) upp till LGA1200 på Intel-sidan, och AM4 på AMD. Dessutom slipper vi all form av kabelhantering, då den än en gång kommer utan kylarkablar till moderkortet. Man kan förvisso köpa till Noctuas egna lågmälda fläkt (NF-A12x25 LS-PWM) som ger fler möjligheter sett till stöd av de mer prestandahungriga processorerna. Idag må det finnas stöd för mycket, men samtidigt ett och annat som bara inte rekommenderas, då denna är allt för passiv.
Sett till det utseendemässiga är det väl inte det vackraste som gjorts i kylarväg, snarare mer funktionellt än något annat. Dess silverfärgade yta blänker fint i datorn och dess avsaknad av RGB är även det ett faktum (ett bra sådant för vissa). Dess många flänsar och enorma storlek gör dock att den blir alldeles för klumpig för exempelvis en moddare, estetiskt lagda youtubers eller allmänna streamers där utseende kan komma att spela roll. Men för de användare som är mer av den ”vanliga” typen, d.v.s. arbetsdatorer, icke-överklockade speldatorer eller hemmaanvändande i allmänhet, där kan istället NH-P1 finna sin plats. Med en komplett avsaknad av ljud, kan man i alla fall aldrig klaga på processorfläkten då det inte finns någon som standard.
Men allt är inte underbart här?
Värme och chassisupport är två saker som måste tas upp, även om de inte är så värst farliga. Sett till värmehanteringen sköter sig ändå kylaren alldeles godkänt. Med ett snittvärde på 59-60 grader Celsius under normalarbete och 88-89 grader Celsius under stresstester av processorn är detta varmt, men inte för varmt. Utan någon som helst kylning (utöver det som leds via flänsen givetvis), är dess grund på runt 60 grader givetvis högre än genomsnittet, men absolut inte skadligt på något sätt. Att den däremot når som mest 88-89 grader när vi stresstestar är ett bättre bevis på vad den klarar av. Dessa stresstester är inte representativa för normalt användande, så om du inte konstant gör stora renderingar eller avancerade uträkningar, kommer NH-P1 klara av det mesta utan något problem. Men även vid renderingar handlar det om korta stråk av uppgående värme, vilket inte är farligt egentligen, i och med deras korta stunder. Däremot bör överklockare se bort direkt då denna kylare (vilket inte är förvånande) ej lämpar sig för detta alls. Visst kan du få mer stöd om du använder Noctuas fläkt NF-A12x25, men inte ens då kan du överklocka.
Likaså snubblar man lite fram vad gäller chassistödet, där Noctua tacksamt nog tagit sig tid att göra en rekommenderad lista av chassin av olika märken, som de vet har fullt stöd sett till utrymme. Visst hade jag gärna sett fler chassin här, men med tanke på själva konstruktionen är det å andra sidan helt förståeligt.
Att köpa eller inte?
Är du en person som vill ha det så tyst som möjligt, då är det denna kylare du bör skaffa! Självklart behöver du kolla upp om du kan ha den, men om så är fallet, är det egentligen inget att snacka om. Pålitligheten, friheten från fläktstrul och tystnaden… den underbara tystnaden är oerhört sköna att se i denna processorkylare – där det sistnämnda bokstavligen är icke-existerande. Att starta upp sin dator och inte höra att den är igång kan i början vara aningen oroande ( ”-Är den ens igång?”, frågar man sig gång på gång i början), men sedan är det en standard man aldrig vill vara utan. Noctua har gjort det igen — överraskat på ett härligt sätt!
- NH-P1 heatsink
- SecuFirm2+™ multi-socket mounting system
- NT-H2 high-grade thermal compound
- NA-CW1 cleaning wipe
- NM-SD1 screwdriver
- Fan clips for optional 120mm fan
- Noctua Metal Case-Badge
- 6 års garanti
Recensionsex tillhandahållet av Noctua. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner