Innehållsförteckning
När den symmetriska CPU-kylaren NH-D15S dyker upp i ett härligt slankt svart utförande är det äntligen dags för en chromax.black version av den populära enfläktskylaren. Men är det värt att köpa NH-D15S i dagens läge, och framförallt om du redan har dess icke-svarta föregångare? Dags att skruva upp värmen och se vad denna chromax.black version duger för!
Vad är nytt?
I praktiken är det enbart en estetisk förändring. Detta tvåtornsfläns kommer med en stor fläkt (NH-D15S chromax.black) som med sina 140x150mm (bredd x höjd) även kan utrusta med köpbara antivibrationsdelar, vilka dessvärre ej medföljer i förpackningen. Med andra ord blir det inga större fördelar för de där ute som trodde att det skulle komma fler förändringar jämfört med originalet.
Om vi utgår från vad som faktiskt finns här är det en synnerligen attraktiv historia. Den nattsvarta kylaren är verkligen avsevärt mer estetiskt tilltalande och passar betydligt bättre i showcase chassis. Visst saknas RGB-belysning, vilket kan ses på andra CPU-kylare, som ex. Cooler Master MasterAir MA612 Stealth. Noctua har dock alltid siktat på att ta fram mer funktionella än flamboyanta CPU-kylare, vilket gör att NH-D15S chromax.black fortsätter en god tradition.
Flänsen må vara stor, men på grund av sin enfläktsdesign, har det ändå lämnats gott om utrymme för både RAM-minnen och god höjd i chassin. Förvisso kan man förse fläkten med totalt två fläktar, vilket är förberett på kylaren sett till skruvhål. Dock är denna kylares främsta fördel den centrerade fläkten, vilket inte bara gör den symmetrisk, men också gör att den tar mindre plats. Något som definitivt går förlorat, skulle man addera ytterligare en fläkt.
Ser man till temperaturer under normal och hög belastning, går det inte annat än att lyfta på hatten. I vårt testsystem (AMD Ryzen 5 3600, 32 GB RAM) låg normal användning (idle) på cirka 42°C i snitt. Hög belastning (med hjälp av CPU-Z:s processorbenchmark och andra tyngre applikationer) var istället snittemperaturen på 73°C. Dessa temperaturer är inte direkt revolutionerande, men de är oerhört stabila, och allt detta i ett testsystem under normala rumstemperaturer. Någonstans är det detta som blivit ett signum för Noctua. De ger inte bara stabila och relativt låga temperaturer, men framförallt en pålitlighet och goda överklockningsmöjligheter trots sin grundläggande konstruktion med bara en fläkt.
Ljudnivåer för Noctua NH-D15S chromax.black
Ljudnivå i dBA – ’idle’ – 2 cm avstånd – öppet chassi |
Ljudnivå i dBA – ’idle’ – 3-4 cm avstånd – stängt chassi |
Ljudnivå i dBA – ’Hög belastning’ – 2 cm avstånd – öppet chassi |
Ljudnivå i dBA – ’Hög belastning’ – 3-4 cm avstånd – stängt chassi |
41,2 |
38,5 |
61,5 |
45,4 |
När det kommer till ljudnivåer, går det inte annat än att konstatera att denna fläkt gör ett utomordentligt jobb. Visserligen inga unikt låga ljudnivåer, men för denna storlek och samtidigt 1500 RPM som rotationshastighet för fläkten är det ändå överkomligt.
Installation, prisbild, processorstöd och värdet i att uppgradera?
Sett till stöd, går det utan tvekan att köra på äldre processorer, såväl som nyare AMD (AM4) och Intel (LGA1200), vilket är tacksamt. Sett till installationen är det mer eller mindre samma gamla vanliga – vilket är synd då jag gärna ser att Noctua vågar göra något nytt. De har använt de stänger med vilka du fäster fast fläkten i många år och även om de gör jobbet, hade jag ändå gärna sett en ny smidigare lösning. I mindre chassin, där grafikkort eller chassi kommer i vägen, kan det bli problematiskt att fästa fläkten stabilt. Nu är dock denna storlek av CPU-kylare primärt riktad för ”mid-tower”- eller ”full-tower” chassin där det finns gott om utrymme och också är rekommendationen från vår sida – skulle ni fundera på just denna kylare.
Slutligen kommer vi till priset vilket suddar ut självklarheten i ett köp betydligt mer, särskilt om du redan äger den föregående iterationen av denna kylare. Om vi ska vara helt ärliga, äger du dess föregångare, och är ute efter stabilitet och värmehantering enbart, då behöver du verkligen inte köpa denna. Om du redan äger föregångaren och siktar på att skapa en snyggare dator – men vill bibehålla prestanda och värmehantering – då kan det definitivt vara aktuell med denna däremot.
Om du däremot står i valet att skaffa en ny CPU-kylare överhuvudtaget, och vill ha god prestanda, elegant, långvarighet och enkelt utseende – som gör jobbet bra, då är detta en solklar rekommendation. Prismässigt står sig dessutom kylaren bra, då det i snitt ligger på runt 950-1000 kronor, vilket ändå är riktigt överkomligt.
Ja, som ni märker är det svårt att precisera exakt vem detta är bäst för, särskilt då denna modellserie redan är väldigt etablerad. Men ska du köpa en kylare för ett medium stort chassi, och inte har någon Noctua sedan tidigare, då är det denna du ska kika in!
- Svart NH-D15S kylfläns
- NF-A15 HS-PWM chromax. Svart premiumfläkt
- NA-RC7 Adapter för låg ljudnivå (LNA)
- NT-H1 högkvalitativ termisk förening
- Svart SecuFirm2 ™ monteringssats
- Svarta fläktklämmor för andra NF-A15
- Noctua Metal Case-Badge
Recensionsex tillhandahållet av Noctua. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner