Idag tänker de flesta ögonblickligen på vattenkylning som det bästa sättet att hålla din dator stabil och nerkyld. Men konventionell kylning, som denna NH-D12L fläkt från Noctua vill påvisa motsatsen. Frågan är om en mer slimmad luftkylning faktiskt är den rätta melodin?
Noctua har släppt en hel drös luftkylare jäms med åren. Inte minst är det NH-D15 som står ut; en stor bjässe som mången PC-entusiast använt då den presterat väldigt bra. Men i PC landskapet pressas storleken på chassin, medan intresset för välkylda system kvarstår. Det skapar en svår situation för många… däribland Noctua.
Noctua NH-D12L kommer därför ut med intentionen att dels sänka höjden (bara 145 mm) men bibehålla kylningsförmåga god nog för de flesta processorer. Utseendemässigt är det samma gamla hederliga estetik, med brun-beige färgtema vilket inte direkt är smickrande, men som åtminstone är signifikativt ’Noctua’. Men som många PC byggare säkert säger i detta nu ”Vem bryr sig om utseendet av en processorkylare?”. Ja, ganska många i dagens PC värld, men tack och lov är det en av de minst angelägna aspekterna kring denna kylare. Fördelen med NH-D12L är att dess slimmade form förser gott om utrymme för RAM minnen och har fem värmespridande ’heatpipes’ som trots en mindre form ändå lyckas hålla ner värmen överraskande effektivt.
Det är kombinationen av mindre formfaktor men ”samma gamla” effektiva kylning som gör denna till en pärla. Formmässigt går den utan problem in i mindre chassin – exempelvis micro-ATX och i vissa fall till och med mini-ITX chassin. Även om det i det senare fallet självfallet är nödvändigt att dubbelkolla dimensionerna först. Nåja, utöver detta tillkommer även sockelsupport för AM4 (AMD) och LGA 1700 (Intel) vilket gör att denna kan användas av senaste generationen av processorer utan problem (det finns givetvis stöd för äldre också – se spec.rutan). Men fläkten som medföljer kan göras väldigt tyst (det medföljer Low-noise kabel) och ändå bibehålla god kylningsförmåga.
Ser vi just till kylningen står NH-D12L ut på ett härligt sätt. Trots mindre dimensioner lyckas kylaren nästan klå storebror NH-D15! Visst påverkar det ljudbilden uppåt (vilket är oundvikligt för alla fläktar under tuff belastning), men det blir aldrig påtagligt jobbigt. Temperaturerna ligger runt 60 grader Celsius i snitt för kylaren under extrem belastning, och runt 29-30 grader Celsius under normal användning. Visst finns det kylare som kan pressa ner det aningen mer, men för sin form är detta ärligt talat imponerande så det förslår.
Testdator(er):
Chassi: Cooler Master Masterbox TD300 Mesh (medföljande chassifläktar avstängda)
CPU: Intel i5 12600
RAM: Patriot Viper Steel RGB 2x8GB @3600MHz
Grafik: AMD Radeon 6600 XT / Nvidia Geforce 3060 Ti
PSU: Cooler Master V850 Gold V2
Op. System: Windows 10
Värt att köpa?
Mängden luftkylare på marknaden är dock enorm och med det kommer en konkurrens som innebär att det i många fall är väl värt att kolla på priset först – då många erbjuder liknande eller nära nog sett till prestanda. Men det är den slimmade designen och framförallt ett överkomligt pris (i nuläget strax under tusenlappen) som gör att denna NH-D12L står ut extra mycket. Visst hade jag gärna sett att Noctua sänkt priset ännu mer – säg runt 700 – 800 kronor, men med tanke på att du bibehåller prestanda trots att du kan kränga in kylaren i mindre chassin gör ändå att den övervinner sitt pris. Är du därför ute efter att förse din dator med en pålitlig kylare som håller i många år – och samtidigt är flexibel att använda oavsett chassistorlek, ja då är NH-D12L värt att kolla in. Det svåra blir om du vet med dig att du vill få det ännu tystare (då kan vattenkylning vara bättre) eller om du vill sänka temperaturerna avsevärt (än en gång vattenkylning). Men för alla andra som vill ha pålitligheten och enkelheten som kommer med en luftkylare, ja då är denna värd att skaffa!
- NF-A12x25r PWM premiumfläkt
- NA-RC14 Lågbrusadapter (LNA)
- NT-H1 högkvalitativ termisk förening
- Fläktklämmor för andra NF-A12x25r
- SecuFirm2™ monteringssats
- Noctua metallfodral-emblem
Recensionsex tillhandahållet av Noctua. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Produkt ännu ej ute i stor mängd i Sverige – men finns i nuläget för lägst 990 kronor enligt prisjakt.