Utforska världen i en tävling mot andra kända historiska personligheter, ett race om vem som kan hitta flest skatter och bli erkänd som den bästa upptäcktsresande i världen. Ja detta är vad vi ska försöka att bli i dagens spel som heter Curious Expedition. Kan vi överleva strapatserna och komma helskinnade hem med skatterna i behåll, ja häng med så ska vi se hur det går för oss!
Spelets premiss är ganska enkel, du väljer en känd historisk personlighet där bland annat Nikola Tesla, Marie Curie, Grigori Rasputin finns med i karaktärsgalleriet; för mig så föll valet på Roald Amundsen, den norska polarforskaren. Alla karaktärerna har olika attribut från start, men även diverse olika tillbehör och eventuella kompanjoner.
Målet med spelet är att du är medlem i en upptäcksklubb, och klubben ifråga utlyser en tävling, i vilket vinnaren får en staty uppförd av sig själv. Med andra ord är det dags att ge sig ut på ett fantastiskt äventyr – för vem vill inte se min vackra nuna som en stoisk staty. Så det blir att ta sig ut i jakt på skatter, bocka av flest upptäckter och hitta en gyllene pyramid – allt medan man måste tävla mot fyra andra historiska personligheter.
Spelets banor genereras fram varje gång du startar upp ett nytt spel, så ingen bana kommer vara den andra lik. Innan man ger sig av så kan köpa in ett par nödvändiga saker; dock så bör man tänka på vad för område man valt att ta sig an, då man definitivt inte behöver ta med sig snöskor till Afrika eller en machete till Antarktis.
Man kan också få ett sidouppdrag innan man ger sig av; det kan vara allt från en bönande kvinna som vill att man ska försöka hitta hennes försvunna make eller någon som vill att man ska hitta skatter som de kan köpa av en efteråt. Senare i spelet när man blivit lite kändare så kan det också komma folk som vill anmäla sig och följa med på resan; dock så är det ett begränsat antal som går att ha med i sällskapet, så välj noga.
När man väl kommer fram till startplatsen för sin resa så bör man inspektera de tillbehör man har med sig, och där lägga av de som inte behövs, samt plocka på sig de som är mest användbara i området du nu ska utforska. Och det är här man kan säga att äventyret börjar på riktigt!
Spelet beskrivs bäst som ett virtuellt bordsspel, då man rör sig över en karta som man får se mer och mer av ju längre in i den man kommer. Man kan kliva upp på höjder för att se mer utav kartan, man kan också få Perks efter banorna kan utöka ens synfält. Sett till styrningen, så klickar man vart man vill gå och kan se en linje som visar hur man kommer röra sig, samt hur många dagar strapatsen i fråga tar.
Här kommer vi också till en funktion som man bör ha bra koll på; spelet använder sig nämligen av en mätare över gruppens mentala hälsa. Denna mätare börjar på 100, och sedan dras ett poäng från den per dag som går; och om mätaren går ner till noll så kan ens stackars karaktär få hallucinationer, eller att de andra medlemmarna i ens team börjar misstro ens förmåga att leda. Det kan gå så långt att de kan mitt i natten kan sticka, sno ens skatter eller rentav attackera en. Men för att då återställa mätaren så behöver man äta mat, vilket går att antingen köpa i förväg, eller hittat i en by jäms med resans gång. På detta sätt kan man pusta ut och framförallt återställa en del av mätaren.
Jag tog ett antal uppdrag där jag bara försökte hitta den gyllene pyramiden så snabbt jag kunde, men detta är inte att rekommendera, då man tyvärr missar mycket om man inte utforskar runtomkring sig. Vid ett tillfälle såg jag mängder med frågetecken på kartan som jag bara sprungit förbi, där jag säkerligen kunde ha hittat stor mängd roliga och nya skatter. Men man kan även missa byar där byteshandel med innevånarna eller en ny följeslagare kan hittas. Så stressa inte igenom banorna då det är inte först i mål som vinner här, utan den som kan visa upp flest skatter eller upptäckter.
Tempel med skatter finns dolda på kartorna, men tänk en extra gång innan du tar dem då det kan komma hemska konsekvenser!
Men allt går inte hur enkelt som helst, man kan även hamna i strid med vilda djur. Striderna i spelet är helt uppbyggda på tärningar, och när en strid inleds så får du slå dina tärningar och sedan väljer man de man vill använda. Nu är det inte siffror som på vanliga tärningar utan symboler som svärd för attack eller en sköld för att skydda sig och andra beroende på vilka man har med sig. Här gäller det att ha turen på sin sida och få bra tärningsslag, eller så kan man helt enkelt försöka fly från striden.
Kort om det grafiska som påminner om väldigt tidiga konsoler, så väldigt retro här. Inte fult som vissa äldre spel kan vara, utan här har utvecklaren valt en intressant design för sitt spel i mitt tycke. Den tillför lite till bordsspelkänslan, och fick mig att tänka på det gamla härliga spelet ”Den försvunna diamanten”. Musiken påminde för övrigt även den om äldre spel och matchade bra med spelets mer klassiska ’look’.
Spelet var en intressant upplevelse och inget som jag hade förväntat mig att jag skulle gilla att spela, men allt är tyvärr inte guld och gröna skogar här. Även om spelet själv genererar nya kartor med nya utmaningar så går det inte blunda för spelets repetitiva formula, där framförallt variationen lyser med sin frånvaro. Visst du kan ta en ny karaktär som har andra attribut och fördelar, ta dig an områden som du ej besökt förut och experimentera med vad man kan göra och försöka utforska hela kartorna och hitta allt, men det räcker bara inte när allt till slut känns allt för bekant.
Men för den som vill hitta allt i spelet och utforska med alla karaktärer, den har många fina speltimmar framför sig då man låser upp nya karaktärer allt eftersom, samt hittar allt som finns att hitta. Curious Expedition är ett underhållande spel och äventyret lurar verkligen bakom varje hörn på den stiliserade spelplanen och för mig så kommer det bli ett spel som startas upp lite till och från. Hade gärna sett en utökad lite mer omväxling i omgivningarna och även ett djupare stridssystem, då just det senare helt enkelt inte är tillfredsställande, då det mer beror på tur än skicklighet. Men med det sagt… spelet har drös styrkor, och nog kommer man ha kul med att utforska världens fyra hörn! I alla fall en stund…
Denna recension baseras på Xbox One versionen.
Spelet finns även till Playstation 4, Nintendo Switch och PC.
Curious Expedition. Lägsta pris 149 kronor enligt Xbox.com 2020-04-23.
Recensionsex tillhandahållet av Thunderful Publishing.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.