Innehållsförteckning
Idag så definieras många headset av helheten; d.v.s ljud och design. Så därför siktar alltfler tillverkare riktigt högt när de släpper sina nya headset; som i Astro A50s fall, där de siktar in på att leda den trådlösa marknaden. Men frågan är; räcker detta ända in i mål?
Känsla & Design
När man först tar sig an boxen som det trådlösa gaming headsetet kommer med, så förstår man direkt att de verkligen inte sparat på krutet. Det har nämligen en snygg förpackning med en ansenlig mängd mängd tillbehör i form av kablar. Helt enkelt rejält med tillhörande produkter.
Vad gäller designen av headsetet, så kan den lättast beskrivas som något abstrakt. Med en futuristisk look, i rejäl hårdplast, som trots det känns kvalitativ och hållbar, så går stilen i svart och blått.
Dess mer futuristiska stil (i detta fall Playstation 4 versionen) faller gott in på den premium känsla som tillverkarna önskar uppnå. Astro A50 serien går för övrigt i blått eller grönt; beroende på vilken plattformsversion du väljer.
Ergonomi
Estetik är en sak, användning en annan. Och efter ett stort antal timmar på skallen så är slutomdömet riktigt gott. I grundutförandet så är öronkuddarna i en velourliknande klädsel, som ligger skönt mot huvudets sidor, utan att för den delen vara alltför sladdriga.
Under långtidsanvändning så är verkligen headsetet klockrent. Visst så har headsetet lite extra tyngd, som kan kännas av efter ett antal timmar, men inte alls på något tryckande eller besvärande sätt.
Om man köper till det modkit som finns tillgängligt för headsetet så får man ett nytt vadderat huvudband, och två öronkuddar i imiterad läder. Dock så tar Astro en saftig slant redan för själva headsetet, så att punga ut ytterligare cirka 700 kronor, kan vara lite för mycket för somliga. Men en sak är säker oavsett; mjukheten och den goda anpassningsförmågan hos Astro A50, går det inte bet på.
Ljudbild & kompatibilitet
Ljudbilden hos trådlösa headset har alltid stått och fallit med sin mjukvara. Och denna gång så handlar det i mångt och mycket om att Astros programvara ”Astro Command Center” är uppdaterad och klar. Men när den väl är det, så får du ett riktigt bra ljud, med ett utkristalliserat mellanregister och en riktigt fin diskant. Tack vare att detta är en öppen konstruktion så dämpar det inte mellanregister eller diskant som en sluten motsvarighet lätt kan göra. Utan drivelementen på 40 mm producerar en riktigt fin ljudbild.
Så även basen, som här är klart godkänd. Du får bra balanserad bas, som kommer in på de rätta ställena och skänker en bra bredd i hela ljudbilden. Och även om den inte klår många av de headset med sladdkontakt, så förmedlar det ändå en fullgod upplevelse. Från start så har du enkelt tillgång till surroundljud också, vilket är himla bra.
I spelmiljöer så passar det verkligen in; då du har möjlighet att välja antingen ”voice” eller ”game” i ljudinställningarna och därigenom kunna optimera din upplevelse. Dock märkte jag att ”Astro Command Center”s equalizer gav endel att önska, då alla mina förändringar fick måttfull (som bäst) förändring i ljudet. Något som är tråkigt på ett så pass dyrt headset.
En annan sak är att denna specifika modell är anpassad för Playstation 4. Det finns två versioner av Astro A50; en i grönt och en i blått. Och rent tekniskt och generellt är de i princip desamma, bortsett från de estetiska skillnaderna. Visst har du några andra kablar sinsemellan, men det är allt.
Mikrofon
När det kommer till mikrofonen, så når vi vår första riktiga nackdel. Dess ljudbild är inte skrämmande dålig, men med tanke på vad du måste betala för detta headset, så blev jag milt sagt besviken. Den är adekvat för ren kommunikation. Men det tråkiga var att trots att du kan ändra känslighet i ”Astro Command Center” (samt en massa andra saker), så blev aldrig ljudbilden något att hurra för. En tunn ljudbild, som dessutom klipps av från och till beroende på hur högt och lågt man pratar.
Detta är något man måste ställa in i programvaran, men även när den var ändrad så var resultatet inte något att hurra för. Verkligen tråkigt, men så är det.
Interface, Användning & installation
När det gäller installation så kommer vi äntligen till basstationen för Astro A50. En liggande platå där du kan ställa ditt headset för att ladda. Tyvärr så visade det sig att man oftast behöver lirka in headsetet, då det ibland inte hittades, trots att det klickat i ordentligt.
Det bästa sättet var att varje gång, dra ner längden på konstruktionen på sidorna. D.v.s om du har ett större huvud (läs här vuxen) och behöver justera längden på headsetet, så behöver du sedan nollställa det varje gång du vill ladda.
Men i övrigt så funkade basplattan riktigt bra. Dels kan du se om headsetet laddar, men också hur mycket batteri det har kvar. Oavsett på eller av basplattan.
Installationen var dessutom enkel och smidigt från start, och slutresultatet överglänste helt klart A40 och dess MixAmp, som i jämförelse känns osmidig och klumpig. Nä, bara plugga in basplattan och du var redo. Smidigt som tusan!
Programvaran ”Astro Command Center” följer inte med märkligt nog, utan du får gå till hemsidan och ta ner den. Detta är konstigt för om nu detta headset profilerar sig på e-sportsscenen och framförallt att vara premium, så tycker man att detta skulle följt med från start. Å andra sidan, vem har inte internet uppkoppling i dagens läge.
Headset: Vikt: 380 g, Circumaural, Frekvensrespons: 10 – 20 kHz, 40 mm element, Upp till 30 fot räckvidd, SPL: 118 dB @1 kHz, Öppen konstruktion
Cirkapris – 3200 kr
Recensionsex tillhandahållet av Astro / Tura Scandinavia
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
ASTRO A50 MODKIT TILLÄGGSRECENSION
Astro A50 ger användaren möjlighet att ändra både öronkuddar och ’headband’, genom att köpa det modkit som finns tillgängligt för modellen. Idén här är att du som användare själv ska kunna välja vad som passar dig.
I original utförande så kommer headsetet med ett tygbaserat material; liknande velour, som är av en mer öppen konstruktion, och som framförallt är till för att ge god komfort. Men i och med detta modkit, så ges du möjlighet att istället utrusta ditt Astro A50 headset med en mer sluten design. Detta är för att du nu kan byta ut huvudband och framförallt öronkuddar, som denna gång är i imiterad läder.
De mer ljudisolerande öronkuddarna funkar bra, och då kuddarna i sig lätt byts ut (de sitter fast magnetiskt) så är det sannerligen en fröjd att ha möjligheten. Jag personligen föredrar den lite mer slutna designen som man får med detta modkit och även om det utseendemässigt även faller mig i smaken, så finns det i skrivande stund två hinder.
Det första hindret är att det helt enkelt är svårt att få tag på modkitet. I nuläget så finns det hos ett fåtal affärer, men ens där, så finns de knappt tillgängliga på lagret. Det andra hindret är priset som i nuläget varierar stort. På vissa platser kostar det upp till 650 kr, vilket jag helt ärligt finner alldeles för dyrt.
Tidigare modkit (för A40 TR) var även med mikrofon, men denna gång är det enbart huvudband och öronkuddar då mikrofon ej är utbytbar, vilket gör att priset blir aningen mer påtagligt. Det finns å andra sidan via Astros hemsida, på en kostnad av $40. Och för det priset så är det överkomligt.
För rätt summa (under 350 kr) så kan detta modkit vara ett bra tillägg till en redan bra produkt. Men över det priset så rekommenderar jag att man tänker efter en extra gång. Men om vi utgår från produkten i sig; så tillför öronkuddarna en bra komfort tillsammans med en god ljudisolering, så på den punkten kan man inte klaga.
Cirkapris – 360 – 650 kr
Recensionsex tillhandahållet av Astro / Tura Scandinavia
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.